rekenen blok 4

Rekenen blok 4

Volgende week starten we met blok 4 van rekenen.

Oriëntatie op de getallen:

In blok 4 wordt de tel rij uitgebreid tot 40. Met behulp van de getallenlijn worden allerlei teloefeningen gedaan, zoals tellen van 25 tot 40 en weer terug, tellen met sprongen van 2 heen en terug, welk getal komt voor 32, welk getal na 25…enz.

Ook gaan de kinderen getallen plaatsen op een lege getallenlijn.

De structuur van de getallen t/m 20 wordt verkend. Bijv. een doos met 10 koeken + een aantal losse koeken…enz. Het rekenrek wordt ook gebruikt.

Splitsen, optellen en aftrekken t/m 10:

De splitsingen t/m 10 en het optellen en aftrekken t/m 10 worden geoefend met de pijlsommen.

De kinderen mogen hun rekenrek gebruiken. In pijlentaal kunnen allerlei rekensituaties worden weergegeven. Bijv. dienbladen waar bekers worden bijgezet of vanaf gepakt worden, spaarvarkens waar geld bij komt en uitgehaald wordt…enz.

Geld, meten en meetkunde:

De kinderen maken kennis met de munten van 1,2 en 5 cent. Het aflezen van geldbedragen en het gepast betalen tot 20 cent wordt geoefend.

De kinderen gaan allerlei met water gevulde flessen en potjes vergelijken qua inhoud door na te gaan hoeveel plastic bekertjes je ermee kunt vullen. In welke flessen/potjes gaat meer, minder of evenveel water.

In blok 4 krijgen de kinderen te maken met bouwsels waar ook diepte een rol speelt. Door een bouwsel na te bouwen en af te breken zien kinderen hoeveel blokjes een bouwsel heeft.

 

Terug naar overzicht