Info november

Wat hebben we weer veel gedaan. Maandag hebben we lootjes getrokken, omdat we niet met de hele school in de hal kunnen zitten met sinterklaas. Vandaar is het vanaf groep 6 surprise. Uw zoon/dochter heeft maandag een brief meegekregen over de surprise. Hierin staat alle informatie die nodig is. Mocht er iets niet duidelijk zijn hoor ik dat graag. 

Ook zijn er deze week de ballen, pionnen en hesjes in gebruik genomen door de groepen 6. Hiervoor willen we de vader van Bas (Maarten) voor bedanken! Iedere pauze spelen ze met plezier voetbal, handbal of basketbal. 

Deze week waren we al begonnen met de eerste natuurpresentaties. Volgende week woensdag gaan we hiermee verder. Deze keer krijgen de kinderen hier een beoordeling voor. Wanneer ze het leerwerk weer naar huis krijgen, zullen ze ook de werkboeken mee kunnen nemen om te oefenen voor de toets. 

We zijn deze week al begonnen met de coachgesprekken. Dit wordt volgende week vervolgd en hopelijk ook afgerond, zodat iedereen aan de beurt is geweest voor de oudergesprekken, die plaatsvinden op 27 en 29 november. Vanaf dinsdag (20 november) kunt u inschrijven voor de oudergesprekken. 

Aankomende week is er de voorleeswedstrijd voor de groepen 7 en 8. De voorrondes zijn al in de klas geweest, waardoor er nog 2 kinderen per groep over zijn. Yara en Gijs mogen jury zijn van onze groep. We zijn heel benieuwd wie onze school mag gaan vertegenwoordigen. Wij gaan in ieder geval genieten van de verhalen die ze voor gaan lezen dinsdag. 

Voor aankomende week staan er weer toetsen gepland voor taal en spelling. Wilt u nog extra oefenen met uw zoon/dochter dan kan dat. Hieronder zal ik aangeven wat de doelen zijn die u kunt oefenen met bijvoorbeeld Junior Einstein. 
Taal:
- Samenstellingen: Dit zijn woorden die uit twee woorden bestaan. Ieder woord behoort tot een woordsoort. De kinderen moeten kunnen benoemen welk woordsoort het bestaat: bijvoorbeeld: ondergoed = onder (voorzetsel) + goed (bijvoeglijk naamwoord). Geef uw kind maar samenstellingen en hij kan hiermee aan de slag. 
- Verleden tijd waarvan de klank veranderd. Ze zoeken de persoonsvorm in de zin en dat moeten ze in de verleden tijd zetten. Denk aan: Mama draagt de boodschappen. draagt = droeg. 
- Persoonsvorm in een andere tijd zetten. Staat het in de tegenwoordige tijd, wordt het verleden tijd en dit geldt ook andersom. 
- Figuurlijk of letterlijk: De kinderen krijgen figuurlijke zinnen en moeten opschrijven wat het letterlijk zegt en wat het figuurlijk betekent. Bijvoorbeeld: Meike moet haar kast uitmesten. Letterlijk; Ze moet mest uit haar kast halen. Figuurlijk; Ze moet haar kast opruimen. 
Spelling:
- Weetwoorden c/s en c/k. Je hoort de s, maar schrijft de c (cijfer), je hoort de s, maar schrijft de c (insect).
- Weetwoorden -ig en -lijk: Je hoort ug, maar schrijft ig (jarig), je hoort luk, maar schrijft lijk (vrolijk)
- Regelwoorden verkleinwoorden: Woorden met je: Schrijf het oorspronkelijke woord en vervolgens verklein je dit. Hondje (Je hoort een t, maar schrijft de d --> hond + je). Kistje (je hoort de t niet, maar schrijft hem wel --> kist + je). Kettinkje (je hoort ngk, maar schrijft nk, de ng van het oorspronkelijke woord wordt vervangen door nkje). Brilletje (dit is een korte klank, bril, dus er komt nog een medeklinker bij letje --> bril + letje). 

De week erna (week 14) hebben de kinderen weer een rekentoets. Ook hiervoor kunt u alvast oefenen. 
- Optellen tot 10.000, bijvoorbeeld 3000 + 50 + 8 =
- Het verschil uitrekenen, bijvoorbeeld 2006 - 1998 =
- Afronden op een tiental, honderdtal of duizendtal. Let op als het 5, 50, 500 is of hoger; naar boven afronden!
- Maten omrekenen. (Het metriek stelsel wat de kinderen gebruiken staat in de afbeelding). Ook sommen als ik heb 3 liter, hoe veel maatbekers van 50 centiliter kan ik vullen. 
- Hoe lang moet je wachten, boot vertrekt om 18.45 uur en de kinderen krijgen analoge klokken te zien. Hoeveel uur + minuten moeten ze wachten. 
- Verder en terug tellen sprongen van 1 of van 10. 
- Maten omrekenen: 1,70 meter = ...... centimeter bijvoorbeeld.
- Tabel aflezen. Je gaat op vakantie en je neemt spullen mee of je gaat een activiteit doen, wat kost dat bij elkaar. 

Weer een hoop informatie, maar zo kunnen de kinderen lekker vooruit. 
Fijn weekend!!

Terug naar overzicht
Groep 6a

Goal!

Wat leuk! Bas kwam met het idee om mee te doen aan ...

Groep 6a

Hulp voor 17 mei

Voor de vakantie heb ik een mailtje gestuurd over 17 mei. ...

Groep 6a

Prehistorisch dorp

Vandaag hebben wij genoten in het prehistorisch dorp in ...

Groep 6a

Gepersonaliseerd leren

In het fotoalbum staan een aantal foto’s van het open ...

Groep 6a

Informatie maart

In de carnavalsvakantie hadden de kinderen het leerwerk ...

Groep 6a

Carnavalsvakantie

We hebben deze periode weer goed afgesloten met de ...

Groep 6a

Kerstvakantie !

Het is alweer vakantie. Wat gaat de tijd toch snel! We ...

Groep 6a

December

Alweer december. Wat vliegt de tijd voorbij. Wat hebben we ...

Meerdere groepen

Hulp gevraagd

Afgelopen zaterdag is Sinterklaas met zijn Pieten weer ...

Groep 6a

Fijne start

We zijn weer goed gestart na de herfstvakantie. Meteen ...

Groep 6a

Fijne herfstvakantie

Alweer 8 weken voorbij. Wat vliegt de tijd toch ...

Groep 6a

IVN 8-10-18

Maandag 8 oktober hadden we IVN met de klas. Het was erg ...

Groep 6a

Informatie

Inmiddels alweer week 7 voorbij. Nog 1 week en dan kunnen ...

Groep 6a

Info

Week 5 is bijna voorbij. Vandaag hebben we heel veel tijd ...

Groep 6a

Welkom

Welkom in groep 6A!Inmiddels zijn we al 3 weken op school ...